Flygglädje sedan 1966
Här kommer en uppfräschning av regelverket för PPL, LAPL och UL-B. Certifikatkraven skiljer en del beroende på vilket certifikat du har så det gäller att hålla isär begreppen. Så som praxis har varit under senare år verkar åtgärderna för flygning utan behörighet inte speciellt hårda. Men däremot kan man nog inte räkna med att försäkringsbolaget betalar ut nånting alls i händelse av haveri under flygning utan giltigt certifikat.
Ditt PPL gäller på livstid men SEP(land) och SEP(sea) gäller i 24 månader. I ditt certifikat finns utgångsdatum för klassbehörighet införd och om datumet passerat måste du i nästan alla fall gå till en flygskola för att ta upp behörigheten igen. Tur att PFK numera har egen flygskola!
För att förlänga SEP(land), SEP(sjö) och TMG gäller:
Med ett LAPL får du flyga SEP(land) och TMG med max 4 personer ombord och max 2000 kg startvikt. Observera att SEP(sea) fortfarande inte har godkänts för LAPL, detta ändras förhoppningsvis i september 2019.
En stor skillnad mellan PPL och LAPL är att en klassbehörighet till ett LAPL inte har något utgångsdatum. Detta gör det enklare att hålla behörigheten giltig men också svårare att veta när den inte längre är giltig.
För en behörighet som SEP(land) måste du under de senaste 24 månaderna ha:
Det märkliga här är att för LAPL SEP(land) måste du alltså ha en timme med flyglärare utöver de 12 timmarna. För PPL SEP(land) får du räkna lärartimmen i de 12 timmarna.
Att komplettera med den flygtid/landningar som saknas för att LAPL SEP(land) ska vara fortsatt giltig kan göras som DK eller EK, alltså kan du göra flygningen själv under övervakning av en instruktör (som nöjt dricker kaffe i klubbstugan).
Det just nu strängaste regelverket hittar vi för UL-B. Antingen kan du ha ett rent Ultralätt certifikat eller ett Annex till ditt PPL/LAPL. Notera att ultralätta certifikat har en giltighetstid på 5 år vilket inte PPL/LAPL har.
För att flyga UL-B måste du under de senaste 12 månaderna:
Att löpande ha 12 timmar flygtid senaste 12 månaderna är inte helt lätt få till men det är ändå bra att du får räkna tid från PPL/LAPL till ditt Annex för UL-B.
För alla certifikat gäller som tidigare att du måste ha 3 starter och landningar senaste 90 dagarna för att få ta passagerare.
Tyvärr har vi just nu olika regelverk beroende på vad du flyger:
Det här betyder exempelvis att du i en PA28 bara behöver 30 min bränslereserv eller 10 min reserv i trafikvarvet medan en PA18 måste ha 45 min reserv i alla lägen. Det här försvinner troligtvis i september då tanken är att EASA Part-NCO ska gälla för Annex I och experiment, men inte UL!
På ditt medicinska intyg finns numera flera utgångsdatum. Generellt gäller som tidigare:
Men! Om du har ett PPL och ditt medicinska intyg klass 2 har gått ut får du fortsätta flyga på medicinskt intyg för LAPL. Då gäller istället dom operativa begränsningarna för LAPL, det vill säga du får inte flyga flygplan över 2000kg med fler än 4 ombord och inte heller SEP(sea). Det här är en ny tolkning som började gälla för ungefär ett år sen. Alltså ingen panik om du inte hinner få tag i en flygläkare innan helgens flygning.
EASA Part-FCL (Flight Crew License)
EASA Part-NCO (Non-commercial Operations)
TSFS2013:18 Certifikat för Ultralätta Flygplan
Sökverktyg för Svenska regler
Om du upplever att förvirringen över alla regelverk är total så går det utmärkt att kontakta johan@pitea-flygklubb.se